All on 4     Implantologija     Krune i mostovi     Ljuske     Izbjeljivanje     Zubni nakit

Implantologija

Gubitak zuba je učestala pojava koja se javlja uslijed djelovanja raznih patogenih faktora unutar usne šupljine poput karijesa, bolesti zubnog mesa, traume zuba, ili uslijed starenja. Neovisno o kojem se faktoru radi, izgubljeni zub se mora nadomjestiti, a dentalni implantati su funkcionalno i estetski najbolji izbor terapije u  stomatologiji današnjice.

Što je zubni implantat?

Implantat je usadak u čeljust napravljen od visokokvalitetnog materijala titana koji je biološki kompatibilan s našim tkivom, te njime nadomještamo pojedini zub ili više njih.
Implantati nadomještaju korijen zuba i služe kao sidrište za buduću krunu, odnosno novi zub. Metodom sraštanja implanatata i okolnog koštanog tkiva («oseointegracija») osigurava se stabilnost implantata kao potpornja za zubni nadomjestak.

Tko je kandidat za ugradnju implantata?

Svaka osoba kojoj nedostaju prirodni  zubi, bez obzira na dob je kandidat za postavljanje implantata. Također je moguće rješenje kod otežanog ili onemogučenog nošenja zubnih proteza. Implantati se ne preporučuju kod stanja uznapredovale osteoporoze, nekontroliranog dijabetesa, kemoterapije tumora, raznih vrsta psihoza isl.
Napredovanjem znanosti i tehnologije uspjeh prihvaćanja implantata je u 98% slučajeva.
Vrlo važan faktor za uspješnost implatološke terapije su redovite kontrole (1-2 puta godišnje) i pravilno održavanje oralne higijene.

Kakav je postupak postavljanja implantata?

Prije same implantoterapije naš tim će analizirati RTG snimak čeljusti kojom se ocjenjuje kvaliteta koštanog tkiva, te detaljnim pregledom ustanoviti zdravstveno stanje usne šupljine.
Na osnovi ovih saznanja  moguće je pristupiti tretmanu na 2 načina: klasični način ili imedijatni ( postavljanje proteskog nadomjestka odmah nakon ugradnje implanatata).

Klasični način ugradnje implantata:

  1. ugradnja implantata
  2. period mirovanja implantata u kosti
  3. postavljanje protetskog nadomjestka

Period mirovanja u gornjoj čeljusti traje 4-6 mjeseci, a u donjoj 2-3 mjeseca.

Imedijatni način ugradnje implantata:

1.ugradnja implantata
2. postavljanje protetskog nadomjestka

Za ovaj način implantoterapije moraju biti zadovoljeni adekvatni preduvjeti kao što je dobra oralna higijena, odgovarajući volumen kosti te dobro opće zdravstveno stanje.

Koje su prednosti implantoterapije?

Funkcionalnost

Nakon ugradnje implantati funkcioniraju kao priridni zubi – za razliku od drugih protetskih zahvata gdje je moguća iritacija i pojava upalnog procesa okolnog tkiva, kod implantoterapije nema nikakvih nuspojava.

Očuvanje ostalih zuba

Postavljanjem implantata, bilo da se radi o nadomjestku jednog ili više izgubljenih zubi, preostale prirodne zube nije potrebno tretirati te ostaju intaktni.

Estetika

Postavljeni implantati i odgovarajući protetski nadomjesci ne odudaraju od okolnih prirodnih zuba svojom bojom, oblikom i prirodnom translucencijom. To postižemo posebnim tehnikama slaganja materijala zubnog nadomjestka pri čemu sa Procera bezmetalnom keramikom postižemo najoptimalniju imitaciju prirodnog zuba.

Na tržištu danas postoji mnogo različitih dentalnih implantata kao i različiti sistemi postavljanja u skladu s uputama proizvođača, ali samo nekolicina se pokazala svojom kvalitetom kao pouzdani izbor implantoprotetike.
PRODENT ordinacija koristi Nobel Biocare dentalne implantate i Nobel Procera protetske nadomjestke, koji svojom kvalitetom zadovoljavaju najviše standarde struke.